UniK opent kantoor in Anton Jurgenshuis

Het Anton Jurgenshuis breidt ieder jaar uit door de komst van nieuwe ondernemingen in het centrum voor gezondheid en welzijn. Sinds kort kunnen we UniK toevoegen aan het lijstje van gezondheidsexperts.

Zorg op maat
UniK is gestart als reactie op de recente transitie van de WMO en Jeugdzorg naar gemeentes. Het is een jonge organisatie, vol ondernemende, betrokken en gepassioneerde mensen. Er werken verschillende specialisten die kinderen, jongeren en volwassenen ondersteunen, zodat ze hun eigen leven beter kunnen inrichten. “Wij geloven in een maatschappij waarin iedereen meedoet en meehelpt, ook al heb je een verstandelijke, lichamelijke of gedragsmatige beperking. Wij begeleiden hen bij het zelfstandig wonen, werken of op school”, zegt operationeel manager Lian Raams.

UniK biedt, samen met gedragsdeskundigen en therapeuten, ook hulp bij orthopedische dagopvang (OPD). Op onder andere de locaties Het Baken (speciaal onderwijs) en de Schaepskooi (reguliere kinderopvang), wordt opvang geven aan kinderen van 0 tot 6 jaar met een verstandelijke, gedragsmatige beperking. Voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking van 5 tot 18 jaar verleent UniK ook buitenschoolse en vakantieopvang. Wat volwassenen betreft bieden zij ondersteuning bij een zinvolle dagbesteding. Maar dat kan ook individuele ondersteuning zijn, voor gezinnen of mensen met een vorm van autisme. Om zo meer structuur te krijgen in het huishouden en de opvoeding.

Onderscheidend in de zorg
Uitgangspunt is de inzet van de kracht en talenten van de klant. Lian: “We kijken juist naar wat iemand wel kan (onder begeleiding) in plaats van niet. Onze aanpak begint vaak in het klein, maar heeft wel een flinke impact op iemands leven. In positieve zin!” UniK zoekt de ondersteuning juist in het eigen netwerk en omgeving van de klant. Door samenwerking te zoeken met gemeenten, bedrijven, scholen en projecten in de buurt. “Als zorgaanbieder werken we nauw samen met partners uit de omgeving van onze klanten. Dankzij onze ondernemende houding en uitgebreide netwerk weten wij altijd de juiste mensen en partijen aan elkaar te verbinden. Zo werken we samen met (speciaal) onderwijs en zorg om klanten een passende plek te kunnen bieden. Het liefst zoeken we (vrijwilligers)werk in de buurt of wijk waar hij of zij woont. Het is vanzelfsprekend dat we iemand begeleiden in de wijk die hij of zij het beste kent. Zo pakken we bijvoorbeeld activiteiten op bij BrabantZorg, daar helpt een van onze klanten in in de kapsalon met ondersteunende activiteiten”, vertelt Lian enthousiast.

Steunpunt in Oss
Op dit moment is UniK actief in 40 verschillende gemeenten in Brabant, Limburg en Gelderland. In Oss is zij vertegenwoordigd met twee teams, bestaande uit 40 lokaal bekende medewerkers, in het Anton Jurgenshuis. Lian: “De verhuizing van de oude locatie in Oss naar het Anton Jurgenshuis was een voorstel van de medewerkers. Zij waren op zoek naar een nieuwe, goede centrale plek. Maar ook naar een omgeving waar de medewerkers zich thuis zouden voelen. Het Anton Jurgenshuis kwam hierbij vrij snel naar voren, juist omdat onze netwerkpartners als Ons Welzijn, Thuiszorg Pantein en de GGD in het pand gevestigd zijn. Dit maakt dat je als zorgaanbieders korte lijnen met elkaar hebt en je snel iets voor elkaar kunt betekenen… Van even sparren tot meedenken voor een passend advies. Dat maakt werken op deze locatie prettig!”