Nieuws over meningokokken-vaccinatie

Publiciteit over meningokokkenziekte en de aanstaande vaccinatieronde die per 1 oktober start leidt momenteel tot telefoontjes van verontruste ouders aan het adres van huisartsen, GGD’en en het RIVM. De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. De ziekte kan voorkomen op alle leeftijden, het meest bij jonge kinderen, tieners en 65 plussers. Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte, maar de kans om het te krijgen is heel klein.

Vaccinatieronde
Per 1 oktober a.s. krijgen tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden een vaccinatie tegen meningokokken, typen A,C,W en Y aangeboden. Hiervoor ontvangen zij per post een uitnodiging en informatiefolder van het RIVM. Daarbij zit een brief van de GGD met daarin een datum/data en tijden waarop de vaccinatie gehaald kan worden. Het plan is om deze groep tussen 1 oktober en eind van het jaar te vaccineren.

Reden om een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aan te bieden is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015. Het RIVM ziet ziektegevallen in alle leeftijdsgroepen. De kans om ziek te worden is heel klein. Om te voorkomen dat deze kans groter wordt, start het RIVM samen met GGD’en met vaccineren.

Peuters en tieners van 14 jaar
Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten om te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden.
Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die deze jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden krijgen na de zomer een vaccinatie tegen meningokokken ACWY aangeboden. De reden dat tieners van 14 jaar een vaccinatie aangeboden krijgen is tweeledig. Zij vormen een van de groepen met een hogere kans op ziekte, maar belangrijker nog, zij spelen een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. Het duurt wel een paar jaar voordat dit effect heeft. In 2019 krijgen tieners die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor een vaccinatie.

Waar kunnen kinderen die nu geen vaccinatie aangeboden krijgen terecht voor vaccinatie?
We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel gering is. Als ouders hun kind toch nu graag willen laten vaccineren, is de huisarts degene om dit mee te bespreken. Een alternatief is het reizigersspreekuur van de GGD of een vaccinatiecentrum. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin moet meestal zelf betaald worden, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 euro. Het consult voor kinderen bij de huisarts valt onder de zorgverzekeringswet en brengt geen kosten met zich mee. De kosten voor het consult bij een GGD of vaccinatiecentrum bedragen gemiddeld 20 euro. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden vaccinaties.

Meer informatie kan worden opgevraagd bij GGD Hart voor Brabant.