GGD Hart van Brabant al 25 jaar gevestigd in het Anton Jurgenshuis

De GGD Hart voor Brabant heeft meer dan 60 locaties in Midden- en Noordoost-Brabant. Ook in Oss en omgeving zet de GGD zich in voor de bescherming en bevordering van de gezondheid. Onder meer met gezondheidsonderzoeken, vaccinaties en voorlichting over gezond(er) leven. En dat al ruim 25 jaar vanuit dezelfde locatie in Oss: gezondheidscentrum Anton Jurgenshuis.

GGD Hart voor Brabant doet méér
De GGD bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van iedereen, met speciale aandacht voor risicogroepen. Dit doet de GGD door risico’s voor de gezondheid te voorkomen en de gezondheid van alle inwoners te bevorderen. Dorenda van Asseldonk, regiomanager Maasland bij de GGD Hart van Brabant: “Wij dragen eraan bij mensen de mogelijkheid te geven, gezonde kansen te benutten om het maximale uit hun leven te halen. Binnen het Anton Jurgenshuis zijn wij met jeugdgezondheidszorg, TBC-controles en onze administratie- en voorlichtingstak gevestigd. Ook kun je bij ons terecht voor reizigerszorg; van advies tot vaccinaties.”

Alleroudste huurder
Vanzelfsprekend is dat de GGD Hart voor Brabant samenwerkt met organisaties in het onderwijs, gezondheidszorg en welzijn, het basisteam jeugd & gezin en sociale wijkteams. “We werken veel met de reguliere zorg, zoals huisartsen en ziekenhuizen. Aandachtsgebieden zijn een gezonde leefstijl, infectieziektebestrijding, reizigerszorg, toezicht, , milieurisico’s en forensische geneeskunde”, zegt Dorenda. Juist de samenwerking benadrukt zij. “Stiekem zijn we best trots dat we hier al zo lang gevestigd zijn. Dat is te herleiden aan het complete aanbod binnen het Anton Jurgenshuis. We hebben hier veel partners, waaronder de HOED die wij ondersteunen met reizigersconsulten en diverse fysiotherapie partijen met wie we samenwerken. Het aantal zorgaanbieders is in de loop der jaren uitgebreid. Wij zitten hier echt op onze plek zitten. En dat ervaren wij niet alleen, je hoort het ook terug van bezoekers. Het Anton Jurgenshuis is een begrip in Oss!”

Consultatiebureau van de toekomst
Uiteraard gaat de GGD Hart voor Brabant mee in de ontwikkelingen en digitalisering van zorg. Volgens cliënten was er behoefte aan online ondersteuning. Hiermee kunnen ouders zelf kiezen waar ze behoefte aan hebben. Ook is sinds kort het welbekende groeiboekje verruild voor een app. En zijn het aantal consulten meer afgestemd op de behoefte van de ouders en ook op de inhoud hebben ouders meer invloed. Dorenda: “Goed dat al deze ontwikkelingen plaats vinden, als GGD willen we graag meegaan in de tijd.”